torstai 7. maaliskuuta 2013

Opetusvideoiden tekoa amatöörivehkeillä

Testasin pahuuttani, kuinka ope-puhuu-luokassa-tyyppisen opetusvideon tekeminen onnistuu amatöörivehkeillä eli laitteilla, joita voi löytyä jokaisen hyllyltä. Ammattimaisella opetusvideolla tarkoittaisin videota, jossa:
  • valaistus on hoidettu ammattimaisesti (taulu on tasaisesti valaistu) ja tila on siisti (ei roiku valkokankaan naruja sun muuta)
  • käytetään kunnon kameraa, jossa on objektiivi, joka vääristää mahdollisimman vähän ja kuvan laatu on kohinaton
  • tilan akustiikka on hoidettu äänitysystävälliseksi ja mahdollisesti käytetään laadukasta lähimikkiä
Listalle voisi lisätä vielä huolella hinkatun käsikirjoituksen ja editoinnin, mutta ne ovat mielestäni edellytyksiä myös kunnollisissa amatöörivideoissa.

No, katsotaan tuloksia (joita ei ole jälkikäsitelty mitenkään):
Havaintoja:
  • Canonin mikrofoni on ylivoimainen, iPadissa se menettelee (ääniraita pitää editoida kovemmaksi) ja HTC:ssä uskomattoman ala-arvoinen (saatko selvää - minä en saa). Äänityksen vaihtaminen stereosta monoksi ei auta.
  • Canon G11 on vanha malli, jossa ei muun muassa ole hd-kuvausta ja kesken videon tapahtuvaa automaattitarkennusta. Uudessa G15:ssa nämä ovat, joten se lienee jo hieno vehje videontekoon.
  • iPadin kanssa tulee siedettävää jälkeä, jos tila on
Johtopäätös: kunnollinen pokkarikamera (hintaluokka 500 €) lienee paras työkalu tällaisten videoiden tekoon. Saman tai hieman kalliimman hintaluokan videokamera varmasti olisi vielä parempi, mutta sellaista ei sattunut käteen kotona eikä koulussa. iPadin/(iPhonen?) kanssa jälki on varmasti siedettävää, jos puhuu riittävän kovaa ja tilan akustiikka on hyvä.

Omia kokemuksia tämäntyyppisten videoiden teosta voi jakaa kommenttiloodassa tai Facebook-threadissa.

5 kommenttia:

  1. Itseasiassa nykypäivänä jo edulliset videokamerat ovat sen verran laadukkaita niin kuvallisesti kuin äänellisestikin, että melkein suosittelen sellaisen hankkimista tällaiseen kuvaamiseen saman hintaluokan pokkareiden sijaan, jotka kuitenkin on tehty still-kuva edellä. Pokkareista saattaa löytyä yllättäviä rajoituksia, esim. yksittäisen nauhoitteen kestossa (joissakin olen törmännyt 20 min aikarajaan, joka riittää useimmissa kuvaustilanteissa kyllä hyvin, muttei välttämättä opetusvideota kuvatessa).
    Myös optinen kuvanvakain ja pokkaria laadukkaampi mikrofoni on usein videokameran etuna.

    Videoiden kuvaamisessa kannattaa myös huomioida formaatti. Mikäli määrä ja nopea käsiteltävyys (lue: edelleenjulkaisu vaikkapa verkkoon) on huippulaatua tärkeämpää, saattaa i50 AVCHD olla hieman ylilyöntiä kuvaamiseen.

    Kameran ominaisuuksissa videoformaatin ohella on hyvä tsekata seuraavat jutut:

    * voiko kameraa käyttää suoraan verkkovirralla? (kaikissa ei tätä ominaisuutta ole) - tällöin akku(jen määrä) ei ole rajoittava tekijä kuvaamisen suhteen.

    * Onko kameralle helppoa jalustaliitäntää? - muutamien kymppien arvoisella (joskin halvimmassa päässä ehkä huterahkolla) kolmijalalla pystyy usein vakauttamaan kameran hyvin, ja sijoittamaan sen kuvaamaan tallennuksen kannalta optimaaliseen paikkaan.

    VastaaPoista
  2. Ei kuvan laatu eikä editointikaan sinänsä ratkaise videoitse tapahtuvan opetuksen toimivuutta. Opettajat tarvinnevat esiintymis- ja puhekoulutusta entistä enemmän, jos video-opetus lisääntyy. Ammattimaiseen opetusvideoon kuuluu ammattimainen, asian omaksumista helpottava tapa esiintyä.

    Luokkatilanteessa opettajan on mahdollista reagoida kuulijoihinsa ja saada aikaan vuorovaikutusta, joka helpottaa opiskelijan asemaa open puhumisen seurannassa. Videon kautta se on huomattavasti hankalampaa ja vaatii esimerkiksi puheen rytmitykseltä erilaisia asioita kuin livetilanteessa.

    VastaaPoista
  3. Itse pureuduin omissa kommenteissani siis lähinnä laiteteknisiin seikkoihin, jotka ovat osoittautuneet omia työpajadokumentointeja tehtäessä "deal breakereiksi". Toki työpajat ja opetuskin on eri asioita - varsinkin noin interaktion tyylin osalta, mutta varmasti myös samankaltaisuutta löytyy sen verran, että noista 'hajatelmista' toivottavasti on myös hyötyä, mikäli joku nyt aikoo hankkia uutta tallennuslaitetta nimenomaan opetustilanteiden tallentamisen näkökulmasta katsoen.

    VastaaPoista
  4. Jostain syystä jälkikaiku häiritsee videota katsottaessa yllättävän paljon enemmän kuin itse paikalla ollessa. Koska tarkoituksena oli kuitenkin tehdä videoita amatöörimäisesti eli ilman siirreltävää akustointimateriaalia, niin luokkahuone kannattaa myös valita tätä korvalla pitäen (pun intended).

    VastaaPoista
  5. Kannattaa huomata, että viidensadan hintaluokassa on jo aps-c-kennoisia järkkäreitäkin. On niissäkin rajoituksia videoinnissa, mutta kenno on paljon laadukkaampi hämärässä kuin pokkarilla. Voi olla mahdollisuus ulkoiseen mikkiinkin. Esim käytettynä saa jo canon 500d:n kittilinssillä kolmeensataan. Tähän esim 50mm/F1.8 linssiksi niin alle neljänsadan saa jo kelpo paketin kaukolaukaisimella..

    VastaaPoista