maanantai 27. helmikuuta 2012

Kokeiltua: myy jotain helposti verkossa: Gumroad

Oletko väsännyt jotain - videon, biisin, luentokalvot tai tehtäväsarjan, jonka haluaisit myydä, muttet halua vääntää mitään byrokraattista? Toisin sanoen, et halua satsata myyntiin viittä minuuttia kauempaa aikaa.

Kokeilin Gumroad-nimistä palvelua (kiitos vinkistä Tiina!). Palvelun idea on yksinkertainen:
  • Rekisteröidy palveluun (sähköpostiosoitteella tai liittämällä se Twitter- tai Facebook-tiliisi).
  • Lisää palveluun myytävä tuote antamalla
    • Tuotteen nimi,
    • linkki tuotteeseen (tai lataa tiedosto (video, äänite, pdf, jpeg...)) ja
    • tuotteen hinta.
    • Jos haluat, voit lisätä lyhyen kuvauksen tuotteesta sekä pienen thumbnail-esikatselukuvan siitä.
  • Palvelu luo linkin, jota voit sitten jakaa potentiaalisille asiakkaillesi.
  • Kun asiakas klikkaa linkkiä, hän ohjautuu sivulle, jossa kysytään sähköpostiosoite ja luottokorttitiedot.
  • Kun asiakas on antanut tiedot, hän pääsee käsiksi tiedostoosi/linkkiisi.
Gumroad ottaa välistä 0,30 dollarin + 5 % provikan. Eli jos myyt 10 dollarilla valokuvan, sinä saat 9,20 dollaria. Jos myyt kahdella dollarilla luentokalvot, saat 1,60 dollaria itsellesi.

Palvelu tilittää rahat sinulle aina kun 10 dollaria menee rikki ("Reach a balance of $10 to be paid in 2 days, on the 29th of February.").

Hyvää:
  • Palvelu on oikeasti helppokäyttöinen.
  • Yksinkertainen hinnoittelu ( 5 % + 0,30 dollarin provikka). Ei kuukausimaksuja sun muuta.
  • Hinnoittelun voi tehdä myös euroissa (tai jeneissä tai punnissa).
Huonoa:
  • Jos myy jotain aivan pikkuhinnalla (esim. dollarin per laaki), niin tuo 30 senttiä on jo aika suuri osuus (menee yhteensä 35 %).
Epäselvää:
  • Kokeilin palvelua ostamalla itseltäni luentokalvoja (jotka jo ovat muutenkin netissä ilmaisena) 2 dollarilla ja kökön videon 8 eurolla. Nyt palvelu sanoo että "You'll be paid $10.92 in 2 days, on the 29th of February". FAQ:ssa sanotaan, että "We support deposits to accounts in over 190 countries." Asetukset-sivulla kysytään PayPal-emailosoitetta, eli ilmeisesti Paypalin kautta makselevat. Jätän kentän tahallani tyhjäksi, katsotaan mitä tapahtuu 29. helmikuuta.
  • Miten euron ja dollarin välinen vaihtokurssi määräytyy (8 euroa teki minulle 9,32 dollaria, eli 8 euroa muuntui (9,32+0,30)/0,95=10,13 dollariksi). Googlen valuuttamuuntimen päivän kurssin mukaan 8 Euros = 10,71 dollars, eli ilmeisesti käyttävät Paypalin tai jonkun luottokorttifirman (huonompaa) kurssia. Tuossa kokenee siis kurssitappion kahdesti, ensin kun asiakas maksaa ja sitten kun rahat saa itselleen.
  • Testasin maksamista Nordean Business MasterCardilla. En tiedä, onnistuuko maksaminen näillä joidenkin suomalaispankkien "Visa-korteilla", joilla maksaminen vaatii verkkopankkitunnusten syöttämiseen ja jotka jo pari viikkoa sitten Twitterissä kirosin alimpaan helvettiin.
Muuta:
  • Juridiikkaan en jaksanut perehtyä. Esimerkiksi:
    • Minkä maan kuluttajansuojalakia tuossa sovelletaan (jos ostaja kokee tulleensa huijatuksi)?
    • Mitä oikeuksia ostaja itse asiassa ostaa? Jos hän ostaa vaikkapa luentokalvot, tulevatko ne vain yksityiskäyttöön vai saako käyttää omassa opetuksessa tai kaupallisessa koulutuksessa? Lyhyt tiivistelmä oikeuksista kannattaa kertoa linkin kuvaussivulla.
    • Ostajan oikeusturva on aika hyvin kunnossa, koska maksu hoituu luottokortilla. Mutta miten on myyjän laita?

Summa summarum: palvelu soveltuu ainakin sellaisen sälän myyntiin, jonka kanssa pohdit että "myisinkö vai antaisinko ilmaiseksi". Mikäänhän ei estä ostamasta tuolta tiedostoa ja välittömästi jakamasta sitä koko maailmalle. Jos jo jaat tuotoksiasi ilmaiseksi netissä, Gumroadin avulla voit kätevästi tarjota ilmisille kanavan maksaa niistä vapaaehtoisesti (vaikka voithan laittaa tilinumerosikin nettiin, toki).

4 kommenttia:

  1. Hyviä kysymyksiä! Jotain samantyyppistä, mutta hahmottumatonta pyöri mielessä, kun laitoin vinkkiä eteenpäin. Hyvä, että viitsit testata.

    VastaaPoista
  2. No niin, tuohon maksupuoleen. Nyt kun kirjauduin sisään Gumroadiin, niin teksti:

    "You'll be paid $10.92 in 2 days, on the 29th of February"

    oli muuttunut muotoon:

    "You'll be paid $10.92 in 24 days, on the 31st of March."

    Kysäisin asiakaspalvelusta, että miksi näin. Vastaus oli, että pitää antaa PayPal-emailosoite asetuksiin. No niin, nyt se on kunnossa. Missään ohjeissa ei tätä mainittu, eli pitää itse olla aktiivinen ja selvittää.

    Katsotaanpa, tulevatko rahat seuraavan kuun vaihteessa sitten :-).

    VastaaPoista
  3. No niin, tänään tuli:

    "You have just been sent a payment by eCheck. You will receive the money in about 3-5 business days (estimated: 4/4/2012-4/6/2012). We recommend that you wait until the money arrives before shipping items. We'll email you when this eCheck payment has been deposited into your account."

    VastaaPoista
  4. Noin, nyt on rahat PayPal-tilillä. $10.92 USD, €8.13 EUR. Google-muuntimen mukaan tuo on 8.35 euroa, ihan ok kurssi.

    VastaaPoista