lauantai 6. maaliskuuta 2010

Link or it didn't happen!

Uusi Suomi uutisoi, että vihreä poliitikko Husein Muhammed haastaa Jussi Halla-ahon. Husein on kirjoittanut blogiinsa vastaväitteitä Halla-ahon väitteisiin.

Kirjoitus on asiallinen mutta siitä puuttuu olennaisin: linkit lähteisiin. Jos lähdetään haastamaan toisen tekstiä, niin väitteet jäävät käytännössä pelkän uskottavuuden varaan, jos niihin ei linkitetä.

Tietenkin maahanmuuttokritiikkiä tai maahanmuuttokritiikin kritiikkiä tosissaan harrastavat osaavat kaivaa tiedot tilastokeskuksen, sisäministeriön tai maahamuuttoviraston nettisivujen syövereistä, mutta tavallisella lukijalla, joka käyttää sivun lukemiseen minuutin tai kaksi, ei ole aikaa eikä kiinnostusta lähteä tekemään faktatarkistusta.

Eikä tavallisen lukijan sellaista pidä tehdäkään: viitteiden laittaminen helposti löydettävään muotoon on tekstin kirjoittajan tehtävä.

Sama linkittämisen osaamattomuusongelma koskee mediaa: mielestäni uutisissa pitäisi aina linkittää alkuperäiseen lähteeseen, jos se on mahdollista. Ja yleensä se on mahdollista, varsinkin numerotietojen ynnä muiden osalta. Uusi Suomi osaa linkittämisen välttävästi, mutta esimerkiksi Helsingin Sanomat ei ollenkaan.

Yleinen syy linkittämisen pois jäämiseen lienee laiskuus. Kun kirjoitus on paketissa, niin tekee mieli julkaista se ja lähteä muihin hommiin. Linkkien lisääminen tähänkin kirjoitukseen taisi viedä viitisen minuuttia, ja oli tylsää.

P.S. Uuden Suomen uutinen linkittää Huseinin väärään blogipostaukseen. Husein kertoo vahingossa jättäneensä kommentointimahdollisuuden pois päältä ja Uuden Suomen blogipalvelussa sen kytkeminen päälle on sitten vissiin mahdotonta tai hankalaa jälkikäteen, joten Hussein on julkaissut saman kirjoituksen uudestaan.

P.P.S. Kuka opettaisi Uudelle Suomelle, että "tästääminen" (mallia lue blogikirjoitus tästä ja toinen tästä) on hieman pöljää. Paitsi että se näyttää typerältä ja on helposti vältettävissä, se syrjii esimerkiksi sokeita, joiden puhesyntetisaattori ryhtyy hokemaan tästä, tästä, tästä, kun näkövammaisparka pyytää syntikkaa listaamaan kaikki sivun linkit.

P.P.P.S. Sama arvostelu lähteiden esittämisestä koskee myös Halla-ahoa, hänen vastineestaan puuttuu linkitys ainakin osaan lähteistä.

2 kommenttia:

 1. Kiitos, kun puutuit linkitykseen. Luulin olevani murheineni yksin.

  Lehtijutussa tai vaikka blogissa linkki lähteeseen on tosiaan paikallaan. Liian paljon näkee myös sitä, ettei osata siteerata oikein vain otetaan toisten ajatuksia ikään kuin omin nimiin.

  Linkin ilmaisutapa on hyvin tärkeä. Klikkaa tästä on kauhea, mutta ei innosta myöskään Lue lisää.

  Linkit avainsanoihin, joita silmäilevän lukijan katse metsästä

  VastaaPoista
 2. Oon muutenkin huomanut, että valtamedia on todella laiska linkittämään ulos. Hesarissa oli jokunen aika sitten juttu suosituista kotimaisista blogeista. Blogeihin / bloggaajiin viitattiin suoraan nimillä - mutta yhtään linkkiä ei artikkelista löytynyt (siis nettiartikkeli).

  Tiedä sitten onko taustalla se, että printtimedia ei linkkejä tunne - mutta pirun hapan maku siitä jää, kun viitataan ja lainataan, mutta ei linkitetä.

  VastaaPoista