keskiviikko 27. tammikuuta 2010

Wikipedia lähteenä copy-pastejournalismissa

Wikipedia ei sovi lähteeksi esimerkiksi tieteellisiin artikkeleihin, mutta se on kätevä työkalu esimerkiksi journalisteille, kun aloittaa tiedonetsinnän. Suora copy-pastaaminen lähdettä mainitsematta sen sijaan ei ole hyvää journalismia. Esimerkkinä MTV3:n uutinen:

Jussi Halla-aho sävähdyttää uuden Image-lehden haastattelussa haukkumalla kaupunginvaltuuston jäseniä termillä, josta kollegat voisivat loukkaantua pahemman kerran.

Halla-ahon mukaan kaupunginvaltuustossa ei voi keskustella ja hän nimittelee jäseniä ikävällä sanalla. Provosoivasssa haastattelussaan valtuutettu toteaa, että "maahanmuuttoon liittyvät ajatukset on niillä (valtuutetuilla) kiteytynyt viiteen kuuteen lauseeseen, joita ne rupee luuppina toistamaan, kun siitä kohdasta kutitetaan".

Halla-aho on helsinkiläinen poliitikko ja blogikirjoittaja, joka on tullut tunnetuksi maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikkaa arvostelevilla kirjoituksillaan. Syyskuussa 2009 Halla-aho tuomittiin 30 päiväsakkoon uskonrauhan rikkomisesta blogitekstinsä perusteella. Halla-aho kiistää syyllistyneensä rikokseen ja aikoo valittaa asiasta hovioikeuteen.

(MTV3)

Näin varmaan oli syyskuussa. Käräjäoikeuden päätöksestä on pitänyt valittaa jo ajat sitten, jos siitä aikoo valittaa. Esimerkiksi lyhyellä puhelinsoitolla olisi saanut tietää, onko Halla-aho valittanut tuomiostaan vai ei.

Kokonaan oma lukunsa on, että viimeinen kappale on suora copypaste Wikipediasta. Lukijan kannalta viisasta olisi linkittää lähteeseen, ja vähintäänkin kohteliasta olisi mainita lähde.

Jos minulta kysytään, niin linkittäminen saisi olla yleisempääkin. Osa verkkomedioista varustaa artikkelinsa linkeillä kiitettävästi tai vähintään riittävästi. Se on hyvää palvelua lukijoille.

Kertokaa minulle yksikin hyvä syy, miksi uutistekstiin ei laittaisi linkkejä? (Linkit voivat vanhentua, se on yksi "syy", muttei riittävä.)

6 kommenttia:

  1. En tiedä onko copypasteus journalismia, ainakaan hyvää/järkevää sellaista, vaikka lähteen ilmoittaisikin...

    Linkkien vanhentuminen on aika huono syy, varsinkin kun niitä voisi automaattisesti käydä läpi ja poistaa esim. kaikki 404-virhettä heittävät. Luulen, että todellinen syy on enemmänkin se, että lehdet pelkäävät linkkien ajavan käyttäjät pois sivustolta. Tai sitten ei vaan jakseta vaivautua.

    VastaaPoista
  2. Joo, harva lehti haluaa käyttäjiensä seurailevan linkkejä jotka johtavat pois sivulta. Toisaalta toimittaja ei tahdo että ihmiset voivat tehdä parempia johtopäätöksiä esim. suoraan tutkimuksista, ja asettaa näin toimittaja kielteiseen valoon. Jokainen näppiksensä ansaitseva kirjoittaja netissä perustelee ja esittelee lähteet väitteilleen, mutta on kumma ettei sitä tehdä sanomalehdissä.

    VastaaPoista
  3. Kirjoitin nuo pari MTV3:n lainaamaa virkettä Wikipediaan syyskuussa, ja virke on sittemmin jäänyt päivittämättä/lähteistämättä. (http://fi.wikipedia.org/w/index.php?title=Jussi_Halla-aho&diff=prev&oldid=7319728) Päivitin ja lähteistin kyseisen virkkeen juuri. Toivotaan, että MTV3 päivittää myös uutisensa.

    VastaaPoista
  4. Olipas nopea reaktio Wikipedian ylläpidolta/aktiiveilta. Hyvä Dogah!

    Blogissani on tarkoituksella ikilinkki, ettei kukaan kommentoi että "häh, eihän siellä Wikipediassa noin lue".

    VastaaPoista
  5. Ihan aktiivilta vain. Tuskinpa minua Wikipedian ylläpitäjäksi edes huolittaisiin. :D

    VastaaPoista