keskiviikko 8. heinäkuuta 2009

Miksei vakuutuksia voisi standardoida?

Standardeista on ylivoimaisesti enemmän hyötyä verrattuna haittoihin. Pistorasia on hyvä esimerkki - on järkevää, että kaikissa taloissa on samanlaiset pistorasiat. Perustelut sivuutan triviaalina. Matkapuhelinvalmistajatkin ovat viimein älynneet, että on kaikkien - niin kuluttajan kuin valmistajankin - etu, jos matkapuhelinten laturit standardoidaan.

Miksei myös tavallisimpia vakuutuksia voisi standardoida? Olisi mukavampaa - ja ylipäätään mahdollista - vertailla eri yhtiöiden henki-, koti-, matka- ja kaskovakuutuksia, jos tietäisi, että ottamalla vakuutuksen saisi vähintään tietynlaisen turvan. Yhtiöt voisivat sitten kilpailla hintojen lisäksi tarjoamalla päälle erilaisia lisäbonuksia, esim. "meidän kotivakuutuksemme kattaa standardin ABC lisäksi myös koiran rikki pureskelemat esineet, maksimikorvaus X, omavastuu Y".

Lakisääteiset vakuutukset (pakollinen liikennevakuutus, TyEL ja YEL) on jo tavallaan standardoitu. Ne voi surutta ottaa sieltä, mistä saa halvimmalla ja/tai millä on helpoin nettipalvelu (TyEL- ja YEL-maksutkin on "standardoitu", mutta yhtiöt tarjoavat erinäisiä pikkualennuksia maksuihinsa).

2 kommenttia:

 1. Silloin 90 luvun alussa, kun olit vielä pieni, kaikilla yhtiöillä oli samanlaiset ehdot ja myös viitehinnat sovittiin yhdessä. Et kai haluaisi palata takaisin kartelliaikaan?

  VastaaPoista
 2. Silloin 90 luvun alussa, kun olit vielä pieni, kaikilla yhtiöillä oli samanlaiset ehdot ja myös viitehinnat sovittiin yhdessä.
  Pitäisiköhän tuo uskoa?

  Et kai haluaisi palata takaisin kartelliaikaan?
  En, eikä kirjoituksessani sellaista väitettykään.

  VastaaPoista