tiistai 24. maaliskuuta 2009

Liikeideoita

Sylki toi suuhun muutaman liikeidean.

Liikeidea 1: Kirjapörssi

Kirjoja, myös käytettyjä kirjoja, voi tilata nettikaupoista ihan kiitettävästi. Mutta entäpä jos haluaisin ostaa jonkun kirjan, jota ei ole kirjakaupoissa saatavana? Tämä onnistunee vain keskustelupalstoilla huhuilemalla tai vaikkapa lehti-ilmoituksella (toimiikohan...).

Edellä olevaan tarpeeseen vastaisi netissä oleva kirjapörssi. Toimintaperiaate olisi sama kuin osakepörssissä, eli käyttäjät laittavat sivustolle myynti- ja ostotarjouksia, joihin sitten joku voi tarttua. Esimerkiksi:

  • Haluan ostaa Kalle Väisälä: Lukuteorian ja korkeamman algebran alkeet, Otava, 1950-luku. Maksan 20 euroa.
  • Haluan myydä: Kimmo Silvonen: Sähkötekniikka ja elektroniikka, 4. painos. Hinta 25 euroa.
Kantavana ideana olisi siis se, että joku voi innostua myymään kirjansa hyllystä pölyttymästä, kun huomaa, että joku intoilija maksaa siitä hyvin.

Kirjojen myynti onnistuu nykyhetkelläkin (esim. huutonetissä), mutta olisi torsoa toteuttaa pörssi, missä voi jättää vain ostotarjouksia. Jos vaikkapa viisituhattakin kirjojen ystävää laittaisi tuonne omat "turhat" kirjat myyntiin ja ostelisi haluamiaan, saataisiin kysyntä ja tarjonta kohtaamaan kivasti, ilman että tarvitsee juosta antikvariaatteja läpi (joka sekin on tietty hauskaa, jos sen ottaa harrastuksena).

Ansaintalogiikkana tuossa voisi olla mainosrahoitteisuus, vrt. Huuto.net. Palvelu tuskin olisi mikään kultakaivos, mutta sillä olisi mm. yleishyödyllistä merkitystä: saadaan kirjat pois hyllystä pölyttymästä ja halukkaiden luettavaksi.

Liikeidea 2: Puhelinmyyjien estopalvelu

Kännykkään voi jo nykyään tilata "pomopalvelun", joka kertoo, keneltä ja/tai mistä firmasta saapuva puhelu tulee. Ohjelma siis ottaa salamannopeasti yhteyden numerotiedusteluun, jos saat puhelun tuntemattomasta numerosta, ja näyttää numeron tiedot ruudulla.

Ideaa voisi jalostaa eteenpäin: perustetaan palvelu, joka pitää tietokantaa numeroista, joista puhelinmyyjät soittelevat. Tietokantaa pidetään yllä niin, että sinne voi "ilmiantaa" numeron tekstiviestillä, jos saa puhelun puhelinmyyjältä. Omaan puhelimeen ladataan softa, joka puhelun tullessa ottaa yhteyden tietokantaan ja vilkuttaa ruudulla "MYYJÄ" -varoitusta puhelimen soidessa. Palvelu voisi maksaa esimerkiksi 5 euroa kuussa.

Joku saattaa kysyä, että eikö ole helpompaa vain sanoa kaikille myyjille "ei kiitos". Kyllä se on helppoa, mutta siihen kuluu aikaa; varsinkin yrittäjillä, joilla ei ole mahdollisuutta ottaa suoramarkkinointikieltoa (tai on mahdollista, mutta B-to-B -puhelinmyyjät eivät tuijota kyseistä rekisteriä). Säästöä (ainakin hermojen säästöä) koituu myös siitä, ettei tarvitse kesken palaverin ryysiä vastaamaan puhelimeen: eihän sitä tiedä, onko siellä uusi asiakas vaiko myyjä tyrkyttämässä jotain superhienoa luettelopalvelua yrityksellesi.

Siitä vain firmaa pystyyn! Lama-aika on hyvä aika aloittaa hyvä bisnes, kun lama on karsinut huuhaabisnekset pois markkinoilta :-). (Ja siinä sivussa vähän hyviäkin, valitettavasti.)

5 kommenttia:

  1. P.S. Haluan muuten oikeastin ostaa tuon Väisälän kirjan. Jos sinulla on sellainen hyllyssäsi tai ullakolla, niin pistäpä postia!

    VastaaPoista
  2. Itse lähetän 150 euron laskun yrityksiin jotka soittelevat tarjoten lehtiä ja ties mitä palveluita.

    teen kyllä selväksi jokaiselle rentulle kenelle erehtyivät soittamaan.

    Laskujen perintä on kyllä heikolla tolalla.

    Suosittelen että ilmoittaa puhelun alussa tämän puhelimen olevan maksullinen myynti ja informointi tarkoituksissa.

    VastaaPoista
  3. Molemmat liikeideat taitavat olla osittain kelvollisia, mistä kielii ainakin se molemmista löytyy jonkinlainen toteutus.

    Kirjapörssi on oikeastaan suoraan olemassa nimellä http://www.bookabooka.fi/ . Myynnin sijaan ajatus tuolla on lähtenyt vuokraamisesta ja erityisesti harvinaisten teosten kanssa voi omistajalle olla jopa edullisempaa vuokrata kuin myydä, varsinkin jos lukijoita löytyy.

    Puhelinmyyjien karkoittamiseen on ainakin erikoistunut http://www.puhelinmyyja.info/ , mutta tuollakaan ei taida olla kovin jäsenneltyä tietokantaa myyjien numeroista. Puhelinmyyjän karkoituspalvelun tekninen toteutus lienee vielä tekemättä, mutta monilla forumeilla on listattu puhelinnumeroita, jotka jo nyt nopealla googlauksella voi todeta myyjien numeroiksi.

    Oikein mukava kirjoitus muuten, hyviä ideoita lukiessa tulee aina hyvällä mielelle.

    VastaaPoista
  4. Petteri mainitsikin tuon puhelinmyyja.info:n joka tuli mieleen. Pitääpä tutustua tuohon bookabookaan.

    Tuommoisia blacklist -softia näyttäisi löytyvän jokunen iPhonelle ja Symbianille, joskin noihin pitänee syöttää numerot itse.

    Jos jollakulla olisi aikaa ja innostusta tarpeeksi, voisi yrittää etsiä, jos löytyisi joku open source -blacklistaus ohjelma ja katsoa, jos tuon puhelinmyyja.info:n sisällön saisi jotenkin helposti linkitettyä siihen. Tai sitten vaikka tällä Vesan ehdottamalla toimintamallilla..

    Itsellä yksityishenkilönä ei tosin ole tarvetta, tuo Puhelin-Robinson on toiminut, ei ole tullut puhelinmyyjien soittoja sen jälkeen.

    VastaaPoista
  5. Kasvuyrittäjä: luin tuosta Bookabookasta Opettaja-lehdestä pari kuukautta sitten, ja pidin mainiona ideana. En tiennyt, että niillä on myös tuo pörssipalvelu. Niinkuin näyttää nettisivujen perusteella olevankin. Hienoa!

    Touko: Jos tosiaan löytyisi opensource-softa, joka osaisi hakea blacklistin vaikkapa http://www.meidanpulju.fi/tekstitiedostosta.txt tai sitten tietokantakyselynä, niin tuollaisen palvelun voisi pystyttää vaikka ihan harrastajavoimin. Kyllä nettiaktivisteja sen verran löytyy.

    VastaaPoista